У Японії відзначили першу річницю руйнівного землетрусу, цунамі та аварії на АЕС Фукусіма-1.Внаслідок трагедії 11 березня 2011 року загинули близько 16 тисяч людей, ще 3 тисячі вважаються зниклими безвісти.

"З часу трагедії у східній Японії, яка забрала багатьох людей, минув рік. Ми сумуємо за тими, хто пішов з цього життя, і співчуваємо їхнім родичам. Ми ніколи їх не забудемо", - сказав прем’єр-міністр Японії Йосіхіко Нода.

"У цей час нас переповнює глибоке почуття вдячності тим, хто вижив, тим, хто прийшов на допомогу у зону катастрофи і тим, хто працював, аби справитися з ядерною небезпекою", - сказав імператор Японії Акіхіто.

Жалобні церемонії відбулися і в інших японських містах. Зокрема у Рікудзен-Таката, що у префектурі Івате. Тут пам’ять жертв землетрусу і цунамі вшанували сиреною та звуками великого дзвону з напівзруйнованого храму.

"Я навіть не встигла попрощатися зі своїм братом. І мені все ще дуже боляче від цього", - каже мешканка Рікудзен-Таката Казуко Оцукаю.

Згадали про трагічні події у Японії і в інших країнах світу. Так у столиці Філіппін Манілі участь у жалобній церемонії взяли студенти та офіційні особи. У Парижі члени японської спільноти на чолі з послом Японії принесли квіти до місця неподалік Ейфелевої вежі.

Торішній землетрус у Японії силою 9 балів став одним з найбільш катастрофічних за весь час спостережень. Ще більшої шкоди завдало потужне цунамі. Стихія викликала пожежі і руйнування системи водяного охолодження на реакторах АЕС у Фукусімі. Через витік радіації з 20-кілометрової зони навколо станції довелося переселити близько 80 000 мешканців.