Про це повідомили в прес-службі омбудсмана.

Як наголошується в повідомленні, в цілому в цьому регіоні розташовано 77 державних установ для постійного проживання: 5 будинків дитини, 3 дитячих будинки-інтернату та 69 установ для людей похилого віку та людей з інвалідністю.

Омбудсман Валерія Лутковська навела кілька можливих шляхів вирішення ситуації, що склалася, зокрема, евакуація відповідних закладів в безпечні регіони України або ж для початку - в контрольовані українськими силовиками райони в межах вищезазначених областей.

"У разі, якщо евакуація є неможливою, потрібно створити спеціалізовані підрозділи охорони, харчового і медичного забезпечення, оснащені відповідним пересувним обладнанням, з метою підтримки життєдіяльності вищезазначених закладів безпосередньо за місцем їх розташування", - йдеться у повідомленні.

За поданням Уповноваженого з прав людини Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк видав доручення щодо вжиття відповідних заходів вирішення порушених питань. За інформацією Офісу Уповноваженого з прав людини, практичне втілення доручення прем’єра наразі вже розпочато.