На нараді за участю Міністра оборони України Степана Полторака, Начальника Генерального штабу України Віктора Муженка та Голови Державної прикордонної служби України Віктора Назаренка в неділю, 1 лютого, Арсеній Яценюк повідомив, що на виконання доручень Президента України Уряд України ухвалив постанову про особливості виплат військовослужбовцям під час їхньої участі в антитерористичній операції, повідомляє Урядовий портал.

Глава Уряду повідомив, що цією постановою визначаються загальні обсяги розміру винагороди для всіх військовослужбовців.

Той, хто бере участь в антитерористичній операції, отримає вдвічі більшу грошову винагороду, ніж в тому випадку, якщо він знаходиться поза межами території антитерористичної операції. За кожен день перебування в бою, тобто виконання бойового завдання, кожен військовослужбовець: чи це солдат, чи генерал - додатково отримує 1000 гривень,
— зазначив Яценюк.

Окремо визначено грошову винагороду за успішне виконання завдання бойовими підрозділами і за знищення бойової техніки російських терористів. Розмір цих виплат, за словами Арсенія Яценюка, прив’язаний до мінімальної заробітної платні.

Якщо бригада успішно виконала завдання, вона отримує додатково 365 тисяч гривень, полк – 243 тисячі гривень, батальйон – 121 тисячу гривень, рота – 60 тисяч гривень. За кожен знищений бойовий літак російських терористів виплачується 121 тисяча гривень, за систему залпового вогню - 60 тисяч гривень, тактично-ракетні комплекси – 54 тисячі гривень, за кожен танк – 48 тисяч гривень, об'єкт наземної артилерії та бойову машину піхоти – по 42 тисячі гривень, за кожен знищений переносний зенітно-ракетний комплекс — 30 тисяч гривень.

Постанова містить також "додатковий перелік військової техніки російських бойовиків, у випадку знищення якої будуть додатково преміюватися українські військовослужбовці, прикордонники, працівники Служби безпеки України, Управління державної охорони, Державна служба з надзвичайних ситуацій".

На виконання постанови Кабінету Міністрів Арсеній Яценюк доручив невідкладно прийняти спільний наказ на рівні Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України та інших відповідних органів.

Він повідомив, що доручив Міністру юстиції України, "щоби вже завтра вранці цей наказ був заюстований і вступив у дію".

Глава Уряду також дав доручення швидко довести наказ до частин Збройних Сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби, Служби безпеки України.

До слова, понад 1300 кримінальних проваджень відкрито щодо 7,5 тисяч військовозобов'язаних за ухилення від проходження військової служби.