На думку політика, останні роки Україна та Росія перебувають у стані перманентної торгівельної війни.

"Останніми роками Україна та Росія знаходяться у стані перманентної торгівельної війни, яка, як правило, була ініційована російською стороною. Наші сусіди забороняли ввозити українське м’ясо, молоко, сири, запроваджували обмеження на постачання цукру, кондитерських виробів", - сказав Яценюк.

"Наміри російських урядовців підвищити мита на ввезення українського шоколаду, того ж цукру, флоат-скла, камінного вугілля та вчорашня заява російського прем’єр-міністра Дмитра Медведєва про відмову у застосуванні квот на поставки українських труб до Російської Федерації - це не що інше, як активізація торгівельної війни між нашими країнами, яка продовжується вже декілька років", - додав нардеп.

На думку опозиціонера, такі дії російської сторони суперечать базовим положенням Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією.

"Фактично це примус, як сьогодні полюбляють говорити росіяни, до вступу у Митний Союз. Але це не агітація, а скоріше контрагітація. Такими діями Росія лише налаштовує українських громадян проти такої контрпродуктивної політики", - відзначає Яценюк.

Опозиціонер наголосив, що Україна зробила свій вибір на користь курсу на євроінтеграцію.

"Україна зробила свій стратегічний та цивілізаційній вибір, закріпила законодавчо курс на європейську інтеграцію та отримала відповідний політичний мандат у виборців. Все це повинно завершитися підписанням Угоди про асоціацію між Україною та ЄС на листопадовому саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі ", - сказав він.

Яценюк наголосив, що опозиція готова співпрацювати з РФ,але на рівноправних умовах.

"Українська європейська опозиція готова до побудови рівноправних цивілізованих стосунків з Російською Федерацією", - підкреслив він.