Про це він заявив на засіданні Уряду в середу, 14 січня.

Яценюк наголосив, що "російські терористи далі вбивають українських громадян, далі обстрілюють українських військовослужбовців". "Тероризм, який в Україні здійснюється під російським керівництвом, є загрозою для нашої державності і для життя українців", — наголосив він.

Прем’єр зазначив, що так звані "ДНР" і "ЛНР" повинні бути визнані всім світовим співтовариством терористичними організаціями. Він нагадав, що Служба безпеки України відкрила відповідні кримінальні провадження, і оголошені підозри у здійсненні терористичної діяльності відповідним російським бойовикам з "ДНР" і "ЛНР".

Уряд України звертається до всіх міжнародних організацій, до наших західних партнерів з тим, щоби на відповідному політичному рівні визнати організації "ДНР" і "ЛНР" як терористичні і вжити відповідних заходів міжнародного правового реагування по відношенню до цих терористичних бандитських угрупувань, що діють під прикриттям Російської Федерації,
— сказав Яценюк.

Він також звернувся до Міністерства юстиції України разом з Генеральною прокуратурою України і Службою безпеки України "вжити заходів для юридичного визнання в цілому таких організацій, як "ДНР" і "ЛНР", терористичними через відповідну судову процедуру".

Президент Європарламенту Мартін Шульц запевнив Петра Порошенка, що в четвер Європарламент закличе керівництво Євросоюзу включити так звані "ДНР" та "ЛНР" до списку терористичних організацій.