"У контексті вжиття заходів щодо запобігання виникненню кризової ситуації у питанні енергетичної безпеки повідомляємо, що незважаючи на докладені Україною та Європейським Союзом зусилля, російська сторона не демонструє готовності до врегулювання питання постачання природного газу з Російської Федерації в Україну та до країн ЄС", – йдеться у зверненні Яценюка до керівництва Європейської комісії та лідерів країн Європейського союзу.

У заяві сказано, що українська сторона ніколи не відмовлялася від розрахунків за спожитий газ.

Крім того, Київ офіційно заявив свою позицію про необхідність спільної модернізації та експлуатації української газотранспортної системи, включаючи підземні газосховища, українською державою із залученням інвесторів з ЄС і США.

"Окремо зазначаємо, що Російська Федерація не є стороною згаданих міжнародних інструментів, які встановлюють прозорі правила забезпечення енергетичної безпеки європейського континенту. У цьому контексті пропонуємо перенести точку прийому російського природного газу на російсько-український кордон і підписати нові відповідні договори які дозволять європейським газовим компаніям використовувати вільні потужності українських підземних сховищ газу в загальних інтересах енергетичної безпеки", – наголошує Яценюк у своїй заяві.