За її словами, ЄС закликає Україну "не тільки зрозуміти це", а й виправити становище, "використовуючи стандарти міжнародного правосуддя", і продовжувати закликати до цього й далі.

"Ми хочемо Угоди про асоціацію, але усвідомлюємо, що політичні структури, які діють у Європі, захочуть побачити просування в цьому питанні", — додала вона.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський додав, що його країна теж хотіла б підписання, ратифікації і втілення Угоди про асоціацію України з ЄС, і нагадав, що й сама Юлія Тимошенко хотіла б цього ж незалежно від того, що відбувається з нею.

Але, наголосив він, слова Ештон відображають тверду позицію деяких країн-членів ЄС, що "об’єктивно цього не станеться, якщо справа Тимошенко не буде вирішена, і влада України знає це".

На засіданні в Празі міністри закордонних справ Польщі, Словаччини, Угорщини і Чехії, які становлять так звану Вишеградську четвірку, схвалили в понеділок засади роботи нової ініціативи, Східного партнерства Вишеградської четвірки. Ця програма чотирьох держав, уперше запропонована минулого літа, поглиблює аналогічну ініціативу Європейського Союзу, Східне партнерство ЄС, і спрямована на підтримку політичних і економічних реформ у шести післярадянських країнах — Україні, Грузії, Молдові, Вірменії, Азербайджані і Білорусі.

Нагадаємо, екс-прем’єр-міністр Юлія Тимошенко відбуває покарання у Качанівській колонії Харкова, засуджена до семи років позбавлення волі за перевищення влади і службових повноважень під час укладення газових контрактів з Росією в січні 2009 року.