Про це йдеться в "Офіційному журналі" Європейського союзу.

"Ця заборона не повинна вплинути на експорт товарів і технологій подвійного призначення, в тому числі для авіаційної і космічної промисловості, які призначені для невійськового використання та невійськових кінцевих користувачів", — йдеться в документі.

Раніше повідомлялося, що ЄС ввів заборону на "прямий або непрямий продаж, поставки, передачу або експорт усіх товарів і технологій подвійного призначення", які можуть бути використані у військових цілях в Росії.

Читайте також: Нові санкції ЄС стосуються найбільших банків Росії

Перелік ЄС продукції подвійного призначення (об'ємом близько 200 сторінок з методичними і технічними інструкціями і таблицями) починається з ядерних реакторів і різного устаткування до них, оснащення для ядерних технологій і виробництва ядерних матеріалів, ядерних матеріалів як таких, програмного забезпечення та технологій для ядерної промисловості .

Далі слідують обладнання та комплектуючі до нього для виробництва і роботи з хімічними і біологічними матеріалами, які можуть мати подвійне призначення. Самі хімічні і біологічні матеріали (токсини, віруси, бацили та ін.).

До обох категорій віднесені також численні матеріали для виготовлення супутнього їм обладнання: метали, кераміка, хімічні матеріали, різні субстанції і т.д.

Нагадаємо, лідери країн "великої сімки", президенти Єврокомісії та Європейської ради виступили зі спільною заявою, в якій попередили Росію про намір посилити санкції у разі, якщо не відбудеться зміни політики Кремля щодо підтримки терористів в Україні.