Угорщина стала першою країною в Євросоюзі, до якої застосували штрафні санкції через перевищення межі допустимого дефіциту держбюджету.

"Дуже важливо, що рішення щодо Угорщини було прийняте. Пріоритетним завданням під час головування Данії у ЄС є прийняття хороших рішень та діяльність відповідно до букви закону", - заявила міністр економіки та внутрішніх справ Данії Маргрет Вестагер.

Покарання полягає у призупиненні виділення країні майже 500 мільйонів євро з структурного фонду ЄС. Гроші Будапешт мав отримати у 2013 році. Кошти становлять 0,5% ВВП країни та близько третини всіх передбачених видатків з фонду зближення для Угорщини на 2013 рік.

Введені штрафні санкції є тимчасовими. Міністри фінансів країн-членів Європейського Союзу запевнили, якщо до червня Угорщина скоротить рівень дефіциту бюджету, то субсидія надійде вчасно. Як повідомляють у ЄС, дефіцит бюджету Угорщини без урахування перерахованих приватними пенсійними фондами коштів склав би за підсумками 2011 року 6% ВВП замість допустимих 3%.