"Газ постачається, як звичайно. Ми також вітаємо те, що російський уряд вирішив продовжити дію формули ціни, за якою Україна отримує знижку на газ, як це було передбачено в "зимовому пакеті", — зазначив речник Єврокомісії з питань транспорту і регіонального розвитку Якуб Адамовіч.

Дія знижки на газ для України в розмірі 100 доларів при ціні 333 долари за тисячу кубометрів спливе наприкінці червня. У часі це збігатиметься із завершенням формальної дії санкцій проти Росії. Хоча Європейська рада на чолі з Дональдом Туском у березні вирішила, що санкції діятимуть доти, доки мінські угоди не будуть виконані повністю.

Передбачається, що це буде грудень 2015-го. Тим часом, брюссельські експерти радять українському уряду ретельніше готуватися до наступних раундів переговорів і не розраховувати на те, що ЄС займе на переговорах їхню сторону.

Нині Україна зближується з Заходом. ЄС виступає гарантом її суверенітету. Як наслідок, українська сторона намагається залучити ЄС на свій бік, але це суперечить самій ідеї чесного посередника,
— каже експерт Центру досліджень європейської політики в Брюсселі Крістіан Егенгофер.

І експерти, і Єврокомісія радять нині Україні наполягати на укладенні наступного газового пакету щонайменше на рік. Договори на три чи шість місяців українських газових проблем навіть у найближчий перспективі не вирішать.

Додамо, Україна підписала нову угоду на купівлю природного газу в РФ на другий квартал 2015 року.