Візит офіційних представників ЄС у Туреччину покликаний надати новий імпульс часто зв'язаних з напругою відносин між ЄС і Туреччиною, передає "Голос Америки".

Туреччина не приєдналася до санкцій Заходу проти Росії, введених через Україну. Офіційні особи ЄС будуть переконувати Анкару приєднатися до режиму санкцій або, принаймні, не зловживати ситуацією для своєї вигоди, експортуючи продукти в Росію.

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Фредеріка Могеріні очолить найбільш високопоставлену за останні роки делегацію європейських політиків до Туреччини в понеділок і вівторок.

Цей візит - яскраве свідчення стратегічної важливості європейсько-турецьких відносин і нашого прагнення до розширення участі,
— заявила Могеріні.

Туреччина веде переговори про вступ до ЄС з 2005 р., однак політичні перешкоди - зокрема, з приводу розділеного острова Кіпр, а також протест деяких країн ЄС проти членства Туреччини, уповільнили прогрес у важких відносинах.

Однак тепер офіційні особи ЄС сподіваються, що новий прем'єр-міністр Туреччини і нова Єврокомісія в Брюсселі означають новий старт, який стане фундаментом для постійних переговорів на вищому рівні для обговорення спільних стратегічних інтересів.

Візит представників ЄС відбудеться через тиждень після поїздки до Туреччини президента Росії Володимира Путіна,під час якого Москва оголосила про згортання проекту "Південний потік" і назвала Туреччину своїм кращим партнером в альтернативному проекті нафтопроводу.

Нагадаємо, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган вважає, що саме "вуличні протести в Україні відкрили дорогу до розділення країни".