Відповідне рішення було прийнято у вівторок в Страсбурзі на засіданні Єврокомісії та направлено на остаточне затвердження в Раду ЄС та Європейський парламент.

"Європейська комісія прихильна і готова підтримати Україну з метою стабілізації економічної та фінансової ситуації", - заявив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

За його словами, набір торгових угод, які схвалила Єврокомісія, представлять економічну вигоду для України на суму близько 500 млн євро на рік.

У Єврокомісії пояснюють, що суть прийнятого рішення полягає в тому, щоб не чекати набрання чинності частини Угоди про асоціацію про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі, але заздалегідь почати імплементацію розділу про тарифи за допомогою самостійних автономних торгових преференцій. Мита на експорт будуть знижуватися в односторонньому порядку.

Натомість Україна не повинна надавати додатковий доступ для експорту з ЄС. Передбачено, що тимчасова відміна митних зборів буде повною або частковою, залежно від сектора.

До слова, за словами Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, загальна сума фінансової підтримки України становить $15 мілярдів. Перші $2 млрд - Україна отримає вже найближчим часом.