Хода і мітинг у Києві: палені прапори КПУ, "Ні євро-гомо-інтеграції", резолюція народного віче

Зранку у київському парку Тараса Шевченка зібралось близько 10 тисяч людей, які взяли участь у ході до Європейської площі.

На Хрещатик мітингувальники вирушили по бульвару Шевченка. Біля пам'ятника Леніну градус емоцій трохи підвищився - монумент захищало щільне кільце міліції. Це - незважаючи на те, що в організаторів акції жодних планів щодо Леніна не було.

Проходячи біля монументу вождю, активісти почали вигукувати "Комуняку на гілляку!". Тут же учасники ходи підпалили червоний прапор. Декілька комунстичних прапорів розкидали просто на асфальті та повитирали об них ноги.

За даними МВС, на опозиційному мітингу зібралися близько 2 тисяч людей. Проте очевидці стверджують, що людей значно більше, називають різні цифри: від кількох десятків до 100 тисяч.

Крім того, у Києві зібрались противники підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Люди об'єднались під гаслами "Ні євро-гомо-інтеграції".

На Європейській площі у Києві озвучили резолюцію Народного віче "За європейську Україну" зі своїми вимогами щодо подальших дій, спрямованих на успішне проведення саміту у Вільнюсі.


Кличкові не давали приземлитися

Лідер УДАРу Віталій Кличко не потрапив на початок акції опозиції у Києві. Літак політика відмовились прийняти в аеропортах "Бориспіль" та "Жуляни".

Літак Віталій Кличка, який не зміг приземлитись в аеропортах "Бориспіль" та "Жуляни", врешті сів у Кривому Розі. Звідти лідер УДАРу їхав машиною.

Київські аеропорти приймали не всі рейси з-за кордону. Так, українців, які летіли з Мюнхена, щоб підтримати співвітчизників, посадили у Львові і не випустили з літака. Про це, з посиланням на родичів пасажирів, пише у Facebook "Українська правда".


Сутички беркутівців і мітингувальників під Кабміном: перша кров, штурм будівлі уряду

Далі учасники мітингу попрямували штурмувати будівлю Кабміну. Тут відбулися сутички між беркутівцями, "тітушками" та учасниками Євромайдану. Спецпідрозділ міліції "Беркут" застосував сльозогінний газ проти учасників мітингу за європейську інтеграцію. У міліції кажуть, що законно.

Активісти, які підтримують євроінтеграцію України, біля Кабінету міністрів зняли шлагбаум, встановлений перед будівлею. Після цього вони кинули його на землю.

У результаті походу на будинок уряду прихильники ВО "Свобода" побилися з "Беркутом". Постраждав один правоохоронець.

Після цього під Кабміном залишилося кілька сотень людей, попри те, що їх закликали розійтися. Штурм уряду назначений на 8 годину ранку.


Розгорнули наметове містечко

У столиці мітингувальники встановили наметове містечко. Столичне управління з благоустрою разом з правоохоронцями не допустило встановлення двох наметів на Майдані Незалежності.

На Євромайдан прийшов судовий виконавець. Він повідомив рішення суду про демонтаж наметів на Європейській площі. Однак Арсеній Яценюк йому відповів, що у наметах громадські приймальні нардепів.


Міліція намагалася розігнати активістів: штовханина на Європейській площі

Активісти Євромайдану перекрили автомобільний рух, заблокувавши перехрестя Хрещатику та Інститутської, після цього на Хрещатику вимкнули освітлення, а сотні силовиків в масках відтіснили мітингувальників з перехрестя.

У столичній міліції запевняють, що правоохоронці відтіснили мітингувальників на Європейській площі з проїжджої частини, щоб відновити рух транспорту по Хрещатику.

Мітингувальники із Майдану прийшли на захист протестувальників на Європлощі.

Після штурму біля Українського дому учасники Євромайдану залишилися продовжувати свою акцію на пішохідній частині вулиці Хрещатик.


Цікаве з регіонів: Михальчишин обзивав студентів сопляками, Донецьк і Луганськ організував свої Євромайдани

У Львові на сцену запросили нардепа-свободівця Юрія Михальчишина, із яким, за словами організаторів, попередньо було домовлено не торкатися питань політики. Проте у своєму виступі пан Михальчишин домовленість порушив, що викликало обурення львів'ян, які почали скандувати "Ганьба!". Свободівець назвав організаторів - сопляками. Через це виникла штурханина.

Збиралися українці на Євромайдани і в інших містах України. Зокрема, й на Сході України.

Крім того, українці збиралися по всьому світу. Загалом на Євромайдани вийшло більше мільйона українців усього світу.


Думки про Євромайдан: заговорив Ющенко, захвилювався Добкін

Третій Президент незалежної України Віктор Ющенко вважає, що ЄС має зважити на політичні ризики відмови від Угоди про асоціацію та ухвалити цей документ, оскільки момент ще не втрачено.

Посол ЄС Ян Томбінський наголосив, що Європа досі сподівається на сильні відносини з Україною.

Губернатор Харківщини Михайло Добкін образливо прокоментував події на Європейському майдані: "Нова баба Параска, стара Руслана, моль-Луценко".

Юлія Тимошенко наголосила, що маємо завершити те, що не доробили після Помаранчевої революції.

На майданах по всій Україні залишаються небайдужі. Слідкуйте за новинами на Телеканалі новин "24".