Замість цього в документі Єврокомісії представлені на вибір три загальних підходи до випуску єдиних облігацій.

"На даний момент комісія ще не вибрала кращий варіант. Ми вважаємо кращим представити кілька різних можливостей, які потрібно обговорити з громадськістю, усіма країнами єврозони, а також громадянами Європи та експертами", - заявив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

Опублікувавши проект єдиних європейських облігацій, або "облігацій стабільності", як офіційно пропонує їх називати Єврокомісія, виконавчий орган Євросоюзу відкрив політичні дебати в ЄС з приводу доцільності можливих варіантів випуску таких інструментів, говориться в прес-релізі комісії.

Найбільш амбітний варіант введення таких бондів припускає, що ці облігації повністю замінять боргові інструменти національних урядів. Крім того, будь-який випуск облігацій "стабільності" буде забезпечуватися гарантіями всіх держав єврозони. Однак ця опція сполучена з максимальним ризиком, оскільки ринкові ставки за випусками держав єврозони будуть уніфіковані, а це призведе до усунення важливого інструменту тиску на країни, що менш відповідально ставляться до бюджетних дефіцитів, і рівня боргу, у вигляді більш високих ставок.

Інші опції передбачають збереження національних облігацій при паралельному випуску єдиних бондів і надання або ненадання єдиних гарантій єврозони за такими випусками.