У резолюції, яку Європарламент прийняв у четвер, наголошується, що Крим є невіддільною частиною території України і "був визнаний такий РФ і міжнародним співтовариством".

Автори резолюції закликають до врегулювання кризи, "виведення всіх збройних сил, які незаконно перебувають на українській території". Вони вимагають "повної поваги міжнародного права і зобов'язань, що випливають з діючих конвенцій".

Європарламент наголосив, що територіальна цілісність України була гарантована Росією, США і Великобританією в Будапештському меморандумі, підписаному з Україною.

Депутати Європарламенту також вказали, що згідно з Конституцією України, Крим може організовувати референдуми тільки щодо питань місцевого значення, а не щодо зміни меж, визнаних на міжнародному рівні. У зв'язку з цим Європарламент заявив, що "референдум з питання приєднання (Криму - 24) до РФ буде розцінюватися як незаконний".

Також у резолюції закликають до міжнародного співтовариства підтримати Україну. У документі підкреслюється важливість міжнародного спостереження і посередництва і міститься заклик до інститутів ЄС і державам-членам союзу використовувати всі можливі політичні та дипломатичні підходи і співпрацювати з міжнародними організаціями з метою забезпечення мирного вирішення кризи, заснованого на гарантії суверенітету і територіальної цілісності України.

Нагадаємо, сьогодні українське питання розглянули на засіданні у Страсбурзі. У одному із проектів резолюції євродепутати вимагають від ЄС негайно призупинити політичні відносини з Росією, перш за все, з Державною Думою та Радою Федерації.