Про це йдеться у проекті спільної резолюції Європарламенту від ключових фракцій, яка є в розпорядженні "Європейської правди".

Попри прогнози, у документі немає норм про визнання "ДНР" і "ЛНР" терористичними, хоча частина депутатів вимагала цього. Компромісом стала норма, що визнає вчинення терактів деякими сепаратистами.

Читайте також: Європарламент пропонує визнати "ДНР" та "ЛНР" терористичними

Європарламент планує засудити "агресивну та експансіоністську політику РФ", звинувачує Росію у "веденні неоголошеної гібридної війни проти України", а також "закликає Москву невідкладно зупинити ескалацію, у тому числі – припинити постачання в Україну зброї, найманців та військових".

Головним елементом тиску на РФ, на думку Європарламенту, мають лишатися санкції. ЄП планує закликати Раду ЄС "до продовження існуючих санкцій на засіданні ради в березні 2015 року". У цей час спливають перші персональні обмеження проти представників російської політичної еліти, що були введені Євросоюзом після анексії Криму.

У разі ж нової агресії РФ проти України нові санкції і повинні "включити ядерний сектор, обмежити можливість російських суб’єктів (в тому числі компаній) проводити міжнародні фінансові транзакції (йдеться про так зване заморожування доступу до SWIFT)". ЄС "має бути готовим до підтримки країн-сусідів Росії (у випадку контр санкцій)", йдеться в документі.

Європарламент "підкреслює необхідність встановити чіткий набір показників, виконання яких дозволить РФ запобігти посиленню санкцій, а також призведе до зняття існуючих".

У перелік умов для зняття санкцій, на думку ЄС, має увійти безумовне виведення російських сил, а також підтримуваних Росією збройних груп з України; відновлення контролю України над всією територією, включаючи Крим; обмін усіма затриманими, включаючи Надію Савченко.

Голосування щодо документу очікується в четвер, 15 січня. У середу надвечір у ЄП відбудуться дебати депутатів з цього питання.