Відповідна заява була оприлюднена у суботу в рамках 44-го Роттердамського кінофестивалю.

Олег Сенцов з травня минулого року перебуває у в'язниці в очікуванні суду. Європейська кіноакадемія вважає, що вона повинна підняти свій голос на захист режисера, дати новий імпульс руху в його захист, об'єднавши голоси всіх кінематографістів світу,
— йдеться в заяві.

Як відомо, активіста Автомайдану Сенцова і ще трьох прихильників єдиної України затримали в Криму, а пізніше етапували до Москви у справі про підготовку терактів на півострові. Всі четверо — у СІЗО "Лефортово". ФСБ звинувачує їх у підготовці терактів. Лефортовський суд Москви продовжив арешт українському режисеру Олегові Сенцову до 11 січня 2015 року.

Російська сторона заявила, що відмовляє у наданні консульських послуг кримському режисерові Олегу Сенцову у зв'язку з тим, що йому "автоматично" надано громадянство Росії. Міністерство закордонних справ України не отримувало жодного повідомлення щодо "надання російського громадянства" режисеру Сенцову. Сам Сенцов також заявляє, що є громадянином України: "Жодних заяв я не писав з приводу отримання російського громадянства і відмови від українського".

Пізніше Лефортівський районний суд Москви продовжив термін арешту українського кінорежисера Олега Сенцова до 11 квітня 2015 року.