"В очах світової громадськості правдивість цього голосування дорівнює нулю. Цей так званий референдум є незаконним за усіма стандартами, ніхто ніяких вимог не дотримувався, ні про яку об’єктивність, прозорість і чесність навіть не ідеться. Цей референдум не був організований як слід", - зазначив міністр закордонних справ Великобританії Вільям Хейг.

Референдум для багатьох – це провокація, це той фактор, який поглиблює розрив між сторонами. Але факт залишається у тому, що президентські вибори – надважливий елемент стабілізації ситуації. Тож ми повинні взяти до уваги останні події на сході України, але водночас зробити все можливе для створення якомога позитивнішого середовища для виборів 25 травня, - вважає голова ОБСЄ Дідьє Буркхальтер.

"Ми почули позитивні заяви, але позитивних дій ми, щиро кажучи, так і не побачили. Президент Путін раніше заявив, що референдум поки що непотрібен – це добрий знак, але те, що було далі мене зовсім не вразило", - сказав міністр закордонних справ Нідерландів Франс Тіммерманс.

Учорашній референдум – незаконний. Ті, хто бачили картинку з місця події, розуміють, що його не варто сприймати серйозно, і ніхто його не буде сприймати серйозно, - зазначив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

“Досягнення деескалації конфлікту – це складне завдання. Першим кроком має бути чітка позиція Москви щодо цього так званого референдуму. Другий крок – реальна участь східних областей у президентських виборах, і третій крок – це відведення Росією своїх військ з прикордоння”, - вважає міністр закордонних справ Греції Евангелос Венізелос.