Їхнє звернення опубліковане на сайті Ради Європейської кіноакадемії. Лист адресований президенту Росії Володимиру Путіну, голові Державної Думи Сергію Наришкіну, главі МВС Росії Володимиру Колокольцеву, міністру культури Володимиру Мединському, а також голові ФСБ Олександру Бортнікову та генеральному прокурору Юрію Чайці.

Ми, його європейські колеги, глибоко стурбовані і не можемо не хвилюватися за його долю та його майбутнє,
- йдеться в документі.

Кіномитці закликають російську владу гарантувати Сенцову безпеку, оприлюднити його місце знаходження, висунути йому чіткі обвинувачення або звільнити, а також провести прозоре розслідування.

Читайте також: У Росії пройшов пікет на підтримку затриманого в Криму українського режисера

Серед підписантів звернення такі видатні режисери як Педро Альмодовар, Вім Вендерс, Агнешка Голанд Майк Лі, Кшиштоф Зануссі, Анджей Вайда та інші.

Нагадаємо, активіста Автомайдану Сенцова і ще трьох прихильників єдиної України затримали в Криму, а пізніше етапували до Москви у справі про підготовку терактів на півострові. Всі четверо — у СІЗО "Лефортово".

5 червня Міністерство закордонних справ України виступило з вимогою від Росії звільнити затриманого українського кінорежисера Олега Сенцова, якого ФСБ звинувачує у підготовці терактів.