"Незважаючи на наміри уряду щодо зміцнення демократичних процесів, вчорашні вибори не відповідають фундаментальним принципам демократичних виборів", – сказав спеціальний координатор короткострокових спостерігачів ОБСЄ, спеціальний голова Парламентської асамблеї ОБСЄ Жоао Соареш на прес-конференції у Астані.

"Ряд політичних партій не були допущені до голосування, і ряд кандидатів були виключені зі списків голосуючих без належних процедур", – підкреслюється в заяві організації.

"Як від країни, яка виступає за розвиток демократичних цінностей, яка взяла на себе зобов'язання і першою в регіоні очолювала ОБСЄ, ми очікували більшого. Якщо влада Казахстану серйозно ставиться до наміру збільшення кількості партій у парламенті, то їм слід було дозволити більшій кількості опозиційних партій брати участь у виборах", – зазначив Соареш.

Нагадаємо, місія спостерігачів від СНД визнала вибори в Казахстані демократичними. За попередніми даними, в результаті голосування до парламенту проходить три політичні партії.