Згідно з інформацією у релізі ЄСПЛ, Європейський суд довів до відома уряду України заяву Сіренка та запропонував йому надати зауваження стосовно цієї заяви.

Позивач з 29 листопада 2013 року був учасником тривалих протестів на Євромайдані у Києві.

Сіренко стверджує, що його побили працівники спеціальних підрозділів міліції під час силового розгону протестуючих незаконно затримали 30 листопада 2013 року.

У зв'язку з цим він скаржиться про порушення статті 3 (заборона нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження), статті 5 (право на свободу та особисту недоторканість), статті 11 (свобода зібрань та об’єднання) та статті 13 (право на ефективний засіб правового захисту) Європейської конвенції з прав людини.

Читайте також: Суддя відмовився розпочати процес над Януковичем за розгін Майдану

У позові Сіренка сказано також, що заходи, до яких вдаються органи влади в Україні у відношенні до демонстрацій, порушують його та інших протестуючих права, гарантовані статтею 3, статтею 5, статтею 8 (право на повагу до приватного життя), статтею 11 та статтею 13 Конвенції, а також статтею 1 Протоколу № 1 (захист права власності).

До Євросуду справа надійшла 28 січня 2014 року.

Уже 1 лютого 2014 року Голова Секції, на розгляд якої було передано справу, прийняв рішення про те, що уряд України має бути повідомлено про цю заяву та запрошено надати, до 28 лютого 2014 року, письмові зауваження стосовно прийнятності та суті справи у частині, яка стосується скарг Сіренка про порушення статей 3, 5, 11 та 13 Конвенції.

Голова Секції також прийняв рішення надати пріоритет цій заяві за правилом 41. 2

Нагадаємо, у січні опозиційні депутати планували звернутись до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо затримання активістів Євромайдану та невиконання закону про амністію учасників акцій протесту.