Комітет стурбований, що Україна досі не визначила територію центральної частини Києва, яку слід охороняти, а також не впровадила єдину систему управління об’єктами - тобто не передала все в одне відомство. До того ж, будівництво на заборонених територіях замовчується.

“З Києва не було надано в ЮНЕСКО, як це потрібно за нашими міжнародними зобов’язаннями, жодного проекту будівництва - тобто все, що будується в охоронній зоні Софії, все, що будується впритул до Лаври - це все треба затверджувати у ЮНЕСКО”, - каже представник громадської організації Ігор Луценко.

ЮНЕСКО також звернулось до України з проханням заборонити зведення висотних будівель вздовж Дніпра та ще раз дослідити монастирській ландшафт. Представники громадськості стверджують, що влада представила неправдиві документи.

“Просто надали, м'яко кажучи, не зовсім достовірні відомості від наших офіційних інстанцій. По всіх претензіях винесли мораторій”, - сказала представник громадської організації Ірина Нікіфорова.

Громадськість стурбована тим, що комітет Всесвітньої спадщини лише дає рекомендації і не може змусити українську владу їх виконувати. А це може призвести до того, що пам’ятки України взагалі викреслять із списку ЮНЕСКО.