"Політичні процеси, які відбуваються в країні, говорять, що в різних сферах нашого буття відчувається дискомфорт", — наголосив він.

"Це квазі-політика, це квазі-час, в якому ми живемо", — зауважив Віктор Ющенко, додавши, що сьогодні в країні квітнуть популізм та виборчі техногології.

Розкритикував він і економічну ситуацію в країні, зауваживши, що, за оцінками експертів, її можна назвати переддефолтною. Ющенко піддав критиці й зовнішню політику влади, зазначивши, що Україна сьогодні втрачає партнерів як на Сході, так і на Заході. Особливо це стосується євроінтеграції.

Ющенко розкритикував і дії деяких політиків, які закликають бойкотувати нашу державу, як на політичному, так і спортивному рівні. Він назвав таку політику "кочубеївщиною", порівнявши її з ситуацією, коли під час Полтавської битви багато козаків воювали не за незалежність з гетьманом, а на протилежному боці.

Він вважає, що все це веде країну до сценарію "Білорусь-2". Також він не погодився з думкою, що сьогодні в Україні склалась біполярна партійна система — Партія регіонів та БЮТ.

Віктор Ющенко переконаний, що це не правильна точка зору, оскільки ці політичні сили є полярними.

"Я не бачу біполярності, коли одна політична сила підписує московську газову угоду, а друга сила підписує Харківську угоду — це дві угоди, які носять антиукраїнський зміст", — сказав третій президент, додавши, що це "валянки з однієї пари".

Нагадаємо, екс-президент Віктор Ющенко взяв участь у першому засіданні Конституційної асамблеї, створеної при президентові Віктору Януковичу. Сьогодні раніше, він заявив, що не скоював злочинів проти української нації.