Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов доручив з 10 листопада 2014 року почати перевірку посадових осіб, які призначаються і звільняються Верховною Радою України, на предмет відповідності закону "Про очищення влади" (про люстрацію). Про це йдеться в розпорядженні голови Верховної Ради № 713 від 10 листопада 2014 р., яке оприлюднила прес-служба голови парламенту.

Провести з 10 листопада 2014 року перевірку достовірності відомостей стосовно застосування заборон, передбачених частинами третьою і четвертою статті 1 Закону України “Про очищення влади”, щодо осіб, які займають посади за переліком згідно з додатком, — йдеться у розпорядженні.

Зокрема, згідно з додатком до розпорядження, протягом листопада-грудня будуть перевірені: прем'єр-міністр України, перший віце-прем'єр-міністр України; віце-прем'єр-міністри України, 16 міністрів, а також голови Служби безпеки України, Національного банку України, Антимонопольного комітету України, Державного комітету телебачення і радіомовлення України та Фонду державного майна України.

Нагадаємо, вчора в Україні розпочалася друга люстраційна хвиля. З часу ухвалення закону про очищення влади більше трьох з половиною сотень посадовців вже стали безробітними.