Путін нагадав, що раніше пропонував європейським партнерам провести консультації “з метою вироблення узгоджених дій щодо стабілізації економіки України та забезпечення стійких поставок і транзиту російського газу відповідно до контрактних умов".

На жаль, змушені констатувати, що конкретних пропозицій щодо стабілізації ситуації з виконанням українським покупцями конкретних зобов'язань та забезпеченням надійного транзиту від наших партнерів отримано не було,
- йдеться в листі.

За словами російського президента, ситуація з оплатою російського газу тільки погіршилася, а борг української сторони зріс з 2,237 млрд доларів до 3,508 млрд доларів.

"У таких умовах російська сторона в суворій відповідності з контрактом виставила рахунок на передоплату поставок газу в Україну і, починаючи з 1 червня, буде здійснювати поставки газу в обсягах, заздалегідь оплачених українською стороною", - йдеться в докменті.

Зауважимо, якщо ціна газу буде становити 268,5 доларів за 1 тис куб м, НАК "Нафтогаз України" готовий погасити борг перед “Газпромом”, який до кінця травня складе близько 4 млрд доларів. Про це заявив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігор Діденко.