А це - чи не єдиний елемент, завдяки якому споживач міг відрізнити підробку від банальної «бадяги». Якщо ж робити їх на якісному та водночас недорогому обладнанні, від оригіналу без лаборатоних досліджень їх не відрізнить навіть експерт. За словами фахівця у галузі захисту друку Сергія Мельниченка, технології, які раніше були встановлені лише на заводах, зараз завдяки прогресивним новаціям, доступні чи не кожному з нас. А тому візерунок акцизної марки можна відстворити з точністю до 99,9%.

Заварили всю цю кашу чиновники, певні фахівці. Адже законних підстав виготовляти марки без голограм немає. Журналіст Бюро журналістських розслідувань Ганна Фіонік каже, версія урядовців – зменшення фінансового навантаження на виробників. «Затівалося все це з офіційною метою здешевити марки. Такий підхід дуже підвищує рентабельність виробництва. За розрахунками, вона складає 1156 %. Ми розуміємо, чому так відбувається – вони продають неякісний продукт за ціною того, який раніше був захищений», - відзначила Ганна Фіонік.

Ціна такого необдуманого кроку - 6 мільярдів гривень. Стільки недоотримуватиме держбюджет щороку. А ще - втрачене здоров’я і, не виключено, життя тисяч українців. Координатор Центру споживчого контролю «ЧЕК» Ігор Каневський говорить – держава просто-напросто від проблеми «відхрестилась»: «На будь-яку дію фальсифікатори мають власну протидію. А зараз відбулося те, що фактично держава просто підняла руки і сказала – робіть що хочете. Ми нічого не будемо захищати!»

Замість того, аби долучатися до світової практики, посиливши захист акцизних марок у декілька разів, наша країна йде зворотним шляхом. А він повертає Україну на півтора десятиріччя в минуле, певні фахівці.