Про це заявив головний архітектор Києва Сергій Целовальник в інтерв'ю ВВС Україна.

За його словами, тротуар вздовж Хрещатика можуть розширити за рахунок двох смуг проїжджої частини. Остаточні рішення будуть залежати від результатів архітектурного конкурсу, підсумки якого підіб'ють до кінця весни 2015 року.

Головний архітектор Києва також допускає, що внаслідок конкурсу можуть змінити і підземний простір під Майданом і Хрещатиком, де нині працюють магазини.

З Майдану, допускає Сергій Целовальник, можуть також прибрати скляні куполи і монумент Незалежності.

Колона — це символ імперії, символ тоталітарності. А ми ж будуємо демократичну державу, так?.. Крім того, що Майдан, ймовірно, видозміниться, може виникнути відкритий вгору підземний простір, який об'єднає дві сторони Майдану, або рівень над проїжджою частиною площі, і сама площа стане форумом над усім цим простором,
— розповів архітектор.

Уряд і київська влада проводять конкурс серед архітекторів на кращий проект реконструкції центру Києва під назвою "Територія гідності". Рішення конкурсу буде стосуватися території площею 70 га.

Серед запланованих нововведень - система пам'ятників учасникам протестів, музей Майдану і Міжнародний культурний центр у приміщенні "Українського дому".

У журі конкурсу запросили, зокрема, художника Леся Подерв'янського, історика Ярослава Грицака і 8 європейських і американських архітекторів. Один з них, швейцарець Карл Фінґергут, підтвердив, що "з великою честю" прийняв цю пропозицію. Інший іноземний фахівець повідомив, що відмовився від участі в конкурсі, ще один сказав, що ще не визначився з рішенням.

Підсумки конкурсу мають підбити до літа 2015 року. Будівництво, швидше за все, триватиме роки, кажуть організатори.

Нагадаємо, 20 листопада в Києві з’явилась вулиця Героїв Небесної Сотні - столичні депутати перейменували частину Інститутської. Рішення ухвалили на сесії Київради.