Як відзначають журналісти DW, за останній рік обсяги поставок газу через територію України зменшились на 20 відсотків.

На думку експертів, цей факт можна пояснити скороченням енергоспоживання в країнах ЄС, а також запуском газопроводу "Північний потік", який прокладений по дну Балтійського моря.

Керівництво "Газпрому" має намір з 2013 року інвестувати два мільярди доларів у модернізацію газопроводу "Ямал-Європа", який проходить через Білорусь, що має збільшити його пропускну спроможність на третину.

За оцінками окремих фахівців, уже через три-чотири роки "Газпром" володітиме тарнспортною інфраструктурою для поставок газу настільки, що зможе відмовитись від послуг України.

"Скорочення транзиту через територію України продовжиться і в майбутньому. Але я не думаю, що це буде радикальне скорочення в кілька разів", - заявив, у свою чергу, в інтерв'ю DW Ільдар Газізуллін, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень.

Не поспішає з песимістичними оцінками і аналітик Центру імені Разумкова Володимир Омельченко.

"Ні "Північний потік ", ні "Південний потік" не зможуть стати повноцінною заміною українській газотранспортній системі (ГТС). Адже Україна має унікальну систему газосховищ потужністю в 30 мільярдів кубометрів. Вони відіграють ключову роль у стабільності забезпечення Європи газом ", - зазначив він.

До слова, російський концерн "Газпром" першим у світі здійснив транспортування скрапленого природного газу через Арктику, повідомляють у прес-релізі компанії.