За словами керівника Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариси Середяк, там немає "Сверстюка, Алли Горської, Івашка, Драча, Лук’яненка, Світличного – великої когорти шістдесятників, які зароджували дисидентський рух; залишився тільки Василь Симоненко"

Директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти розповіла, що з програмою ЗНО можна ознайомитися на сайті центру.

"У навчальній шкільній програмі ці прізвища (Бандери та Шухевича - 24) є. Але відповідно до шкільної програми затверджуються програми зовнішнього незалежного оцінювання – щороку. І в цьогорічній програмі ЗНО з історії України вилучено прізвища і додано нові", - сказала Лариса Середяк.

За її словами, до нової програми ЗНО додали прізвища, які повинні знати майбутні абітурієнти.

"Вони є в шкільних програмах. Скажімо, доданий Петровський, П’ятаков, Щорс, Хрущов. Доданий Микола Амосов, що добре, Патон і так далі", - сказала вона.

Нагадаємо, міністерство освіти та науки, молоді та спорту не має наміру скасовувати зовнішнє незалежне оцінювання. У цьому запевнив очільник відомства Дмитро Табачник.

До слова, народний депутат фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко презентував в Севастополі збірник "Історія націоналістичних рухів в Україні в роки Великої Вітчизняної війни".

Колесніченко наголосив, що в двотомнику вперше представлені архіви з п'яти країн: Німеччини, Польщі, України, Білорусії, Росії. До того ж вперше опублікують матеріали з служби зовнішньої розвідки РФ, Польщі, України.