Повідомляється, що до переліку таких осіб потрапляють громадяни, які надають організаторам піраміди приміщення, транспортні засоби, технічні засоби або якесь інше майно, а також навмисне рекламують фінансову піраміду і допомагають залучати активи.

А от за створення або сприяння у створенні піраміди передбачається штраф від 100 до 200 неоподатковуваних податком мінімумів (1700-3400 гривень) або обмеження волі на термін від 1 до 3 років, за повторну організацію шахрайської схеми вводиться покарання у вигляді 3-5 років обмеження або позбавлення волі.

Позбавлення волі на термін від 5 до 8 років з конфіскацією майна "світить" в тому разі, якщо такі схеми здійснюються у великих розмірах з використанням інформаційних систем і електронно-обчислювальної техніки.

Якщо ж особи, які сприяли організації піраміди, добровільно повідомлять про злочин, то можуть уникнути кримінальної відповідальності.

До слова, таких, що потрапили на гачок у 90-ті, нарахували близько 15 мільйонів. Cучасна "МММ-2011" проіснувала менше півтора року. А наприкінці травня Сергій Мавроді оголосив про створення нової піраміди.