За його словами, нові реалії в Криму призвели до того, що вперше за 23 роки незалежності, вони змушені пояснювати владі настільки важливо шанувати пам'ять.

18 травня – всесвітня трагедія для Криму і кримськотатарського народу. Тоді, протягом кількох днів депортували цілий народ. Якщо для нас важливе майбутнє Криму ми повинні пам’ятати його історію, його трагедію, - наголосив Чубаров.

Він також зазначив, що щороку вшановуючи пам'ять таким чином відбувалось зближення людей. Кримчани інших національностей 18 травня виходили і скорбили разом з кримськими татарами.

Цього року нас вирішили не лише роз’єднати, а просто знищити нашу пам'ять, - сказав голова Менджлісу.

Чубаров також прокоментував юридичний бік цієї заборони.

Прийде час і юридична аргументація буде визнана нікчемною. Ці накази піддають висміюванню 2 статті Конституції РФ. Це рішення - поле для прокуратури, - наголосив лідер кримськотатарського народу.

Він також пригадав, що схожі заборони мали місце у 1987-1990 роках, коли кримським татарам забороняли в’їзд до Криму, мотивуючи це рішення надуманими карантинами.

Це питання необхідно адресовувати центральним федеральним органам, зокрема й президенту Володимиру Путіну. Адже його указ про доручення органам Ради міністрів Криму посприяти у проведенні пам’ятних заходів, – наразі не більше ніж побажання, - заявив Чубаров.