Про це повідомив адвокат українця Дмитро Дінзе.

"У Європейському суді сьогодні останній день, коли адвокат Йонко Грозев із Болгарії подасть уже повну, обґрунтовану і мотивовану скаргу на рішення російського суду у рамках обрання Олегу Сенцову запобіжного заходу, пов'язаного з утриманням під вартою", - сказав Дінзе.

За словами адвоката, у рамках обрання Сенцову запобіжного заходу був "повністю неправосудний" суд.

"Де-факто і де-юре суд був незаконним. Де-юре не були дотримані норми Федерального конституційного закону про перехідні положення і про створення судів на території Республіки Крим і прокуратур, і відповідно дії адвоката в рамках цих судів і прокуратур. Де-факто, коли вони всі зібралися на території Криму і обрали йому запобіжний захід, перехідні положення лише почали діяти і працювати", - пояснив адвокат Сєнцова.

"Особи, які обирали йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, це суддя, прокурор і адвокат, вони всі, по-перше, не мали російського громадянства, а, по-друге, не склали кваліфікаційні іспити зі знання російського законодавства", - додав він.

Дінзе наголосив, що під час винесення запобіжного заходу Сенцова вважали громадянином РФ, а не України. Хоча Сенцов не подавав заяви про визнання його громадянином РФ і не отримав паспорт громадянина Росії. При цьому під час винесення запобіжного заходу у залі Сімферопольського суду не був присутній консул України.

"Тобто виходить, вони судили громадянина України, при цьому в суді мав бути присутнім консул України і відповідно відстоювати права Сенцова, а його не було", - підсумував захисник.

Нагадаємо, до Дня Незалежності України Президент Петро Порошенко нагородив українського кінорежисера, сценариста Олега Сенцова, якого Росія утримує за ґратами, орденом "За мужність" ІІІ ступеня.

Довідка: Сенцов – відомий український кінорежисер, сценарист, володар численних кінопремій та призів від міжнародних кінографічних фестивалів та організацій. Олег був активістом Автомайдану.

Під час кримської кризи підтримував рух за єдину Україну, купував і розвозив продукти і предмети першої необхідності українським військовим частинам в Криму, які були заблоковані. 11 травня Сенцов вийшов на акцію протесту в Сімферополі, пізніше в цей день він був затриманий Федеральною службою безпеки Російської Федерації за підозрою в тероризмі. Через деякий час Сенцова перевезли до Москви, у слідчий ізолятор в Лефортове.

Український Президент, Міністерство закордонних справ України, українська громада, велика кількість міжнародних кінематографічних та правозахисних організацій, всесвітньовідомі кінорежисери Педро Альмодовар, Вім Вендерс, Агнешка Холанд, Майк Лі, Кшиштоф Зануссі, Анджей Вайда, Кен Лоуч та інші виступили з вимогою до президента Росії Путіна звільнити українського режисера.

"Міжнародна амністія" вважає арешт Сенцова незаконним.