У вівторок 6 годин парламентарі ламали списи навколо закону, який є умовою мінських угод.

Як проводити вибори на Сході

Питання надзвичайної ваги стало яблуком розбрату. Місцеві вибори мають пройти на Донбасі тоді, коли найманці вийдуть з території України - те, чого вимагав Президент. Цей законопроект підтримали фракції Порошенка та "Народний фронт". А от “Самопоміч”, “Батьківщина” та радикали були проти. Адже, кажуть, агресії цим документом не зупинити. До того ж, невідомо, що робити із зоною бойових дій.

Прихильники законопроекту порахували, що голосів у них вистачає навіть, якщо не дійдуть згоди.

"Виглядає на те, що голосів вистачає. Але нам дуже важливо, щоб коаліція в такому надзвичайно важливому питанні, як забезпечення миру в країні, мала єдині позиції. Тому триває дискусія винятково для того, щоб ми вийшли зі спільними позиціями", — сказала нардеп фракції "Народний Фронт" Вікторя Сюмар.

“Самопоміч” пішла на поступки

Шукати компроміс поїхали до Президента. У результаті – “Самопоміч” пішла на поступки: зголосилася проголосувати, за умови якщо частину Донбасу визнають окупованою.

"Цей закон не може бути проголосований без третього закону - визнання територій, які окуповані, окупованими територіями. І це є основна наша умова сьогоднішнього голосування, яке ми обговорювали в Президента України", — заявив голова фракції “Самопоміч” Олег Березюк.

Однак спільної мови не знайшли із “Батьківщиною” та радикалами. На впертих колег вирішили не зважати і голосувати. Так, закон про особливе самоврядування на Донбасі почне діяти після легітимних виборів.

Депутати попросили ООН та ЄС ввести миротворців

Законотворці визначили, які саме території підпадають під цей документ. За межу взяли лінію, яку узгодили під час підписання перших мінських домовленостей. А на додачу, визнали частину територій Донбасу тимчасово окупованими та попросили Захід ввести миротворців в Україну.