“Немає законопроекту від Президента України. Для того, щоб можна було розглядати законопроект, який напрацьований робочою групою, то нам потрібно спочатку розглянути зареєстровані законопроекти. Чинні законопроекти, якщо їх не підтримають, тоді з’явиться можливість для нових законодавчих ініціатив”, - заявив голова Верховної Ради України Володимир Литвин.

12 законодавчих ініціатив про вибори від опозиції - вже зареєстровані. У парламентській меншості переконані - їхні законопроекти хочуть провалити.

“Нам пропонують зіграти в "темну” - зараз все наше відхилити і чекати законопроекту, якого ніхто не бачив, але якого всі підтримують уже. Тому ми будемо вимагати, щоби законопроекти не розглядалися і до рішення висновків Венеціанської комісії всі законопроекти - наші розглянуться, а потім уже і той, який подасть Міністерство юстиції”, - сказав заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко.

У президентському варіанті виборчого закону, опозицію не влаштовує підняття прохідного бар'єру до 5%, запровадження змішаної виборчої системи, скасування у бюлетені пункту - "не підтримую жодного з кандидатів" та можливості йти на вибори блоком.

Такий нерівний доступ до перегонів не подобається і Венеціанській комісії - кажуть експерти.

“На їхню думку, цей закон, який сьогодні готується, він не є “inclusive”, він не передбачає, наскільки я зрозуміла, рівного доступу, рівної можливості для всіх політичних сил, приймати в цьому участь. Видно, в цьому законі дійсно вони хочуть бачити, щоб була чітко прописана повноцінна участь всіх бажаючих взяти участь у виборах”, - каже директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук.

Змішана система викликає зауваження не лише в опозиції, а й в Центральній виборчій комісії. У ЦВК заявляють - вибори за такою системою витягнуть з бюджету вдвічі більше грошей.

“З'явиться набагато більше роботи, ніж при пропорційній виборчій системі. Більше того, я Вам скажу, набагато більше коштів необхідно буде для того, щоб провести саме вибори на змішаній виборчій основі. Бюлетенів з’являється вдвічі більше - два бюлетені замість одного. Відповідно, реєстрація кандидатів в різних округах відбувається. Є чимало інших аспектів, на які теж треба звертати увагу, а не закривати на них очі”, - сказав заступник голови ЦВК Андрій Магера.

Нагадаємо, вибори народних депутатів мають відбутися у жовтні наступного року.