Зокрема, експерти зауважили, що відсутність повідомлення про проведення мирної акції не може бути причиною її заборони, а право організовувати зібрання слід поширити не тільки на громадян України, а й на іноземців та осіб без громадянства. Ще однією суперечливою нормою є обмеження місць проведення мітингів. Та й процедура заборони судами таких зібрань потребує значного вдосконалення, наголошується у висновках Єврокомісії “За демократію через право”.

”Адміністративні і судові рішення повинні прийматися якомога швидше. Йдеться про те, що необхідно встановлювати спеціальні терміни для того, щоб якщо буде прийнято рішення про заборону, то воно не повинно з’являтися у організаторів мітингу за хвилину до початку мітингу, як це робиться зараз. Висновок венеціанської комісії є вироком законопроекту”, - каже член громадської ради при МВС України з питань забезпечення прав людини Володимир Чемерис.

Натомість, міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов переконаний, що більшість масових акцій, пов`язаних, зокрема, з місцевими виборами, носять провокативний характер.