Завдяки метадону та бупринарфіну колишні наркомани стають соціально-активними людьми за гроші Глобального фонду. Та, за словами розпорядника цих коштів в Україні, правоохоронці заважають цій справі - тиснуть як на пацієнтів, так і на лікарів.

”Зараз ми маємо декілька справ, де лікарі лише за сумлінне виконання своїх обов’язків, знаходяться за гратами. Це найбільш загрозливо, бо це демотивує самих лікарів, це лякає пацієнтів”, повідомив виконавчий директор Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні Андрій Клепіков.

”МВС цілком підтримує замісну терапію, але є у нас окремі зауваження щодо якого змісту вона повинна бути, який замісник повинен примінятися, мова йшла про використання метадону у формі сиропу, але на цей час практикується завезення таблетованої форми. Безумовно остання значно зручніша для витоку в нелегальний обіг”, каже заступник міністра внутрішніх справ України Леонід Зима.

Із запровадженням програми Глобальний фонд виділив Україні на 5 років майже 150 мільйонів доларів. Гроші роз’їхалися по країні, але бажаних результатів і досі немає. Адже, за статистикою, лише кожен п’ятий наркозалежний після проходження терапії повернувся до нормального життя.

"Існує безліч способів використання коштів у боротьбі з наркоманією"
Ці гроші краще спрямувати для створення центрів профілактики чи молодіжних центрів дозвілля, чи простих юнацьких шкіл. Я думаю, що існує маса можливостей куда можна направити ці гроші”, - каже голова МГО "Молодь України" Сергій Кушнірук.

Відтак, наразі правоохоронці разом з дотичними до цієї програми відомствами розробляють новий план підтримки наркозалежних, які хочуть повернутися до нормального життя.