Аналітики вважають, що погіршення засноване на п'яти взаємопов'язаних факторах.

Зокрема, введення жорсткіших умов кредитування в єврозоні; зростаючі ставки прибутковості державних облігацій, включаючи країни з найвищим рейтингом ААА; розбіжності серед учасників єврозони щодо єдиного підходу з питань забезпечення економічного зростання, фінансування програм і виконання бюджетних зобов'язань.

Крім того, аналітики Standard & Poor's вказують на високий рівень заборгованості як окремого домогосподарства, так і національного уряду, а також на високий ризик рецесії в єврозоні в 2012 р.

До таких держав належать (в дужках наведений поточний довгостроковий і короткостроковий рейтинги): Австрія (ААА/А-1+), Бельгія (AA/A-1+), Фінляндія (AAA/A-1+), Франція (AAA/A-1+), Німеччина (AAA/A-1+), Люксембург (AAA/A-1+), Нідерланди (AAA/A-1+), Естонія (AA-/A-1+), Ірландія (BBB+/А-2), Італія (A/A-1), Мальта (A/A-1), Португалія (BBB-/A-3), Словаччина (A+/A-1), Словенія (AA-/A-1+), Іспанія (AA-/A-1+).

Крім того, короткостроковий рейтинг Кіпру також може втратити поточну оцінку BBB/A-3, адже довгостроковий рейтинг республіки вже знаходиться на перегляді.

Щодо Греції (СС/С) подібні дії не застосовувались.

У повідомленні наголошується, що агентство ухвалить дане рішення на підставі систематичних потрясінь у фінансовій сфері Євросоюзу, які аналітики S&P спостерігають протягом останніх декількох тижнів.