Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.

Злочинну схему в ПАТ "Центренерго", майже 80% статутного фонду якого належать державі, викрили слідчі Головного слідчого управління Генпрокуратури України спільно з оперативними працівниками ГУБОЗ МВС та ГУБКОЗ Служби безпеки України.

Правоохоронцями було встановлено, що службові особи вказаного товариства розробили та впровадили свідомо незаконну схему особистого збагачення шляхом одержання неправомірної вигоди, так званих "відкатів", від суб'єктів підприємницької діяльності, які здійснювали поставки послуг, робіт і товарів для ПАТ "Центренерго".

На даний час за підозрою у вчиненні вказаних правопорушень затримано одного із заступників голови правління ПАТ «Центренерго», щодо якого судом обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою. Також затримано одного з посередників, який за винагороду в розмірі 10% надавав послуги з конвертації вищевказаних грошових коштів. Під час проведених обшуків виявлено та вилучено майже 2 млн грн, понад 300 тис дол США, печатки та документи задіяних в злочинній схемі "фіктивних" підприємств,
— йдеться у повідомленні.

Згідно повідомленої підозри, дії правопорушників кваліфіковано за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), і затриманим загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років з конфіскацією майна.

До слова, прокуратура міста Києва погодила оголошення про підозру голові правління ПАТ "Укргазвидобування" та його заступнику у зловживанні службовим становищем, що заподіяло державі збитки на суму понад 16,8 млн гривень.