"Тримання України за ці переговори вже перебуває на межі абсурду. У той час, коли на сході України в кількох напрямках відбувається нічим не прикритий наступ бойовиків, Україна зосереджує свої сили у тому, щоб їх переконувати в дотриманні чогось того, що вони не будуть виконувати. І Російська Федерація також", — сказав він.

Абсолютно зрозуміло, що мінські домовленості повністю себе вичерпали. І їх не збираються дотримуватись та виконувати фактично жодна зі сторін,
— вважає дипломат.

На його думку, Україні треба зібратися зі своїми союзниками та опрацювати новий підхід у форматі ЄС-США-Росія-Україна. А також розширити порядок денних питань, пов’язаних з агресивною зовнішньою політикою Роcії, зокрема, збройні вторгнення на територію сусідніх держав, виконання зобов’язань щодо виведення армії з Придністров’я, анексії Криму та інше.

"Паралельно, відійшовши від мінських домовленостей, Україна і собі розв’яже руки з тим, щоб обороняючись на сході України, займатиме не статичну позицію і очікуватиме нападу, а буде завдавати ударів у відповідь. Це саме те, що Україна не робить з огляду на прихильність до мінських домовленостей. І за цю прихильність ми щодня розплачуємось людським життям", — вважає Яременко.

На думку дипломата, для того, щоб Росія почала говорити з української владою та "ЛНР", "ДНР" почали прислуховуватись, Україна повинна довести свою здатність ефективно захищати свою територію. Без перемоги України на полі бою, ніякі мирні переговори не розпочнуться. Оскільки тактика Росії – дійти до переговорів максимально відтіснивши ЗСУ в глиб української території.

Нагадаємо, член тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма заявив, що лідери так званих "ДНР" та "ЛНР" зірвали черговий раунд переговорів у столиці Білорусі. Після цього "ДНР" і "ЛНР" заявили, що готові до переговорів у режимі діалогу.