Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Нещодавні рішення центрального банку щодо валютного регулювання передбачають спочатку певний сплеск на валютному ринку, а потім його врівноваження та подальшу стабілізацію. Ринку потрібен певний час для поступового пошуку рівноважного курсу. Тож такі коливання були очікуваними для нас, ми впевнені, вони не будуть тривалими,
– зазначила Гонтарєва.

Вона нагадала, що падіння гривні пов’язане із тим, що НАК "Нафтогаз України" останнім часом купив у держустанови багато валюти, і висловила сподівання, що додатковим фактором якнайшвидшої стабілізації ринку має стати рішення щодо безпосереднього продажу валюти цієї компанії.

Я дивлюся з оптимізмом у майбутнє, оскільки крупний імпортер — НАК "Нафтогаз України", що створює на ринку величезний попит, наразі виведений з ринку, він купує валюту безпосередньо із наших валютних резервів,
— сказала Гонтарєва.

Глава НБУ наголосила, що рахунок поточних операцій та стан платіжного балансу останні кілька місяців свідчили, що курс 12,95 грн/ 1 длр близький до економічно обґрунтованого.

За її словами, Нацбанк й надалі координуватиме цей процес проведенням валютних аукціонів на щоденній основі, але готовий вже в понеділок, 10 листопада, розглянути можливість додаткових заходів впливу.

Нагадаємо, у жовтні золотовалютні резерви Нацбанку знизилися на 23% - до 12,6 млрд доларів, досягнувши мінімуму за останні 9 років. У п'ятницю гривня впала до 15,20 за долар - це новий історичний мінімум української валюти. На думку міністра фінансів Олександра Шлапака, падіння гривні в останні дні викликано військовими ризиками й панічною реакцією на них населення.