Екс-президенти осудили дії українського уряду

На думку екс-президентів, сьогоднішня політична криза в Україні може мати важкі наслідки для територіальної цілісності, незалежності та суверенітету країни. Першопричиною цього політики назвали несистемну роботу Уряду з підготовки до укладання Угоди про асоціацію з ЄС.

“Поспішне одномоментне рішення (про призупинення підготовки до асоціації з ЄС – “24”) досі не має переконливих пояснень і альтернатив. Чесні аргументи, а вони реально існують, своєчасно не були донесені ані до зовнішньополітичних стратегічних партнерів України, ані до українського народу”, - йдеться в заяві президентів.

Політики зауважили, що Україна не продемонструвала чіткої стратегії ні Європі, ні Росії, що свідчить про слабкість і невизначеність української позиції.

“Ми висловлюємо солідарність із мирними громадянськими діями сотень тисяч молодих українців… Вперше український народ вийшов на вулиці з неполітичною вимогою, яка має безпрецедентну масову підтримку. Їхня щира відданість європейському вибору, демократичним цінностям, патріотизм викликають велику повагу”, - зауважили колишні очільники країни.

Заклики силового вирішення конфлікту мають бути припинені

Кравчук, Кучма і Ющенко вважають, що влада ризикує втартити контроль над мирним протестом.

“Апогеєм стало застосування надмірної сили до мирних демонстрантів, яким Конституцією і законодавством гарантовано право висловлювати свою позицію. Створено перший за роки української незалежності небезпечний прецедент, коли влада вдалася до силового розгону мирного Майдану”.

Екс-президенти додали, що дії міліції повинні бути покарані відповідно до українського законодавства. Вони закликали владу не вдаватися до будь-яких дій, які передбачають застосування сили до мирних громадян, об’єктивно розслідувати кожен випадок застосування насильства та не вдаватися до кримінального переслідування тих, хто протестував мирно.

Також, за словами екс-президентів, від силового розв’язання конфлікту повинні відмовитися обидві сторони: “Сторони мають негайно відмовитися від будь-яких спроб вирішити політичні питання силовими методами. Заклики до захоплення адміністративних будинків, революційних дій, запровадження надзвичайного стану, непокори окремих міст і регіонів центральним органам влади, протиставлення українців Сходу і Заходу мають бути припинені, як небезпечні та непередбачувані”.

Варіант виходу із ситуації

“Вихід із ситуації має бути знайдений через відкритий діалог із громадянським суспільством. Вирішення політичної кризи необхідно терміново починати шукати у форматі загальнонаціонального круглого столу. Учасниками такого формату мають стати справжні інституції громадянського суспільства”, - заявили політики.

“У рамках врегулювання ситуації ми висловлюємося за повернення до переговорів з європейськими офіційними інституціями з приводу укладання Угоди про асоціацію. Переконані, цей крок стане основним стабілізаційним пунктом узгодженого плану дій”.

Політики також зауважили, що, покладаючись на заяви представників ЄС, можна сподіватися на фінонсово-економічні і стратегічні кроки з боку ЄС, “які б привели до якнайшвидшого підписання документа”. Вони висловили сподівання, що “українська влада також буде послідовною у виконанні цілей євро інтеграційної політики”.

“Ми не можемо знати вичерпного переліку всіх пропозицій для виходу із ситуації, яка складається, проте ми чітко стоїмо на тому, що голос українських громадян має обов’язково бути почутий владою”.