Допомога США

Американські броньовики та дрони прямують у зону АТО. Сполучені Штати таки відвантажать Україні трохи військової техніки. Щоправда про омріяні українськими військовими протитанкові ракетні комплекси Джевеліни та іншу летальну зброю не йдеться. У Білому домі вирішили обмежитися технікою, яка не стріляє.

Поки на Донбасі хоч і хитке та перемир'я, США витратять кошти на броньовані автомобілі Хамві. Загалом йдеться про 230 одиниць транспорту, а також дрони, системи зв'язку та радіоелектронної боротьби, контрартилерійські радари, прилади нічного бачення та інші нелетальні засоби. Хочеш миру – готуйся до війни. Цю істину добре засвоїло й українське командування, яке тимчасове перемир’я на Сході використовує для підвищення власної обороноздатності.

Українські військові переговірники продовжують регулярно навідуватися до Америки, намагаючись переконати партнерів надати Києву більш серйозну допомогу – у вигляді сучасного летального озброєння. Втім, у США до цього поки не готові. У Білому Домі побоюються, що зброя лише підштовхне до більшого кровопролиття на Донбасі.

Допомога НАТО

Схожа позиція і у керівництва НАТО: зброю давати не хочуть. Водночас заявляють – кожен член альянсу може самостійно вирішувати, чи постачати Києву бойове обладнання. А от передати щось, що не здатне вбити – це без проблем. Хоча і щодо нелетальної зброї є свої застереження.

Втім, вчора Петро Порошенко заявив про певні домовленості з країнами НАТО.

У нас зараз укладені договори про постачання зброї, в тому числі й летальної з 11 країнами ЄС. Але зараз називати ці країни я не буду,
— сказав він.

Також у НАТО є певні побоювання стосовно допомоги Україні. Про це заявив Борислав Береза, посилаючись на досвід США з Іракською армією.

До прикладу, зі схожим інцидентом, втратою переданої зброї, Сполучені штати зіткнулися в Іраку. Під час наступу терористів з Ісламської держави урядові війська, втікаючи, покидали техніку на полі бою. Таким чином ісламісти отримали сучасну американську броньовану техніку, про знищення якої ніхто не подбав.