Історичний центр Катманду – столиці Непалу – практично стертий з лиця землі. Зруйновані десятки храмів та пам’яток історії. Повністю знищена центральна площа міста – улюблене місце туристів, що приїздять побачити країну. Десятки людей опинилися під завалами 60-метрової вежі Дхарахара, що була збудована на початку 19 століття і входила до переліку світової спадщини Юнеско.

Очевидці розповідають, що пережили справжній жах. В будинках тряслися стіни – на вулицях гойдалися дерева. Опори, що підтримували лінії передач, попадали прямо на автомобілі, що стояли поруч. Люди бояться повертатися в домівки, та попри шок активно розбирають завали. Під уламками залишаються сотні живих.

Читайте також: З'явились фото масштабних руйнувань у Непалі (+18)

Сильний землетрус спровокував сходження одразу декількох лавин в районі Евересту. Під снігом загинули два десятки альпіністів. Ще частина не виходить на зв'язок.

Поки ж поранених везуть до місцевих лікарень. Дані про жертв постійно уточнюються. Але вже достаменно відомо, що кількість загиблих сягнула 1 000 людей. Чи є серед постраждалих українці, вітчизняному МЗС поки не відомо.

А тим часом у країні вже оголосили надзвичайний стан. Рятувальні роботи не зупиняються ні на мить. Влада Непалу звернулася до світової спільноти з проханням про допомогу.

Індія, до якої теж докотилися потужні поштовхи, вже готується відправити сусідам 10 груп надзвичайників. В самій країні внаслідок ранкового землетрусу загинуло близько тридцяти людей.

Бригади рятівників відправляють і Сполучені штати Америки. Про готовність допомогти заявили й інші країни.

Сьогоднішнє тремтіння землі стало для Непалу найбільш руйнівним з 1934 року. Тоді від землетрусу у 8,3 бали загинули 8 500 людей.