32-річного чоловіка звинувачують у тероризмі та масовому вбивстві. Жертвами норвежця на ім’я Андерс Берінг Брейвік стали понад 90 людей.

Щонайменше 85 людини він застрелив на молодіжному зібранні прихильників правлячої партії країни. Бійня на острові тривала протягом години. Поліція уже допитала злочинця. Правоохоронці також перевіряють повідомлення про двох нападників.

За норвезьким законодавством, якщо підозрюваного визнають винним, то йому загрожуватиме щонайбільше 21 рік тюрми. Брейвік мав зв’язок з норвезькими правоекстремістськими організаціями і брав активну участь в дискусіях на антиісламістських сайтах, демонструючи націоналістичні погляди.

"Нападник є норвежцем, він народився і виріс у Норвегії. Йому 32 роки. Раніше він не мав проблем із законом. На своєму сайті він пише, що є християнином", - каже керівник поліції Осло Роджер Андресен.

Очевидці трагічних подій розповіли, що вбивця, одягнений у поліцейську форму рухався маленьким лісистим островом і вів безладну стрілянину по людях. За деякими даними, перед цим він зібрав біля себе підлітків, щоб нібито повідомити їм щось важливе про вибух в Осло і тоді почав стріляти.

"Ми пішли у їдальню і почули людей, які кричали у паніці. Всім стало цікаво, що відбувається, можливо хтось жартує, подумали ми. Але згодом зрозуміли, що по людях стріляють. Люди вистрибували з вікон і бігли в різні сторони. Багато хто побіг до води і спробував заховатися за камінням та пагорбами. Чоловік був одягнений у поліцейську форму і запевняв, що він хоче нам допомогти. Це був суцільний хаос. Люди стрибали у воду, намагаючись переплисти на інший бік", - каже учасник молодіжного табору Йорген Беноне.

Затриманого норвежця також підозрюють в організації вибуху, який стався в центрі Осло біля урядових будівель незадовго до нападу на молодіжний табір. В результаті цієї трагедії загинули семеро людей. Поранення в результаті двох нападів отримали десятки осіб. Близько 20 перебувають в край важкому стані.

Серед загиблих і працівники апарату прем’єр-міністра. Повідомляють, що раніше нападник купив 6 тонн мінеральних добрив. Саме їх злочинець міг використати як вибухівку. Прем’єр Норвегії назвав останні події нічним жахіттям і трагедією, якої норвежці не знали з часів другої світової війни. У суботу Єнс Столтенберг та члени королівської родини відвідали постраждалих внаслідок нападу у тимчасовому шпиталі поблизу місця трагедії.

"Норвегія маленька країна, але ми солідарні з постраждалими та родичами загиблих внаслідок вибуху в Осло та стрілянини на острові Утоя. Думаю, що присутність короля та королеви, а також міністрів свідчить про нашу підтримку", - каже прем’єр-міністр Норвегії Єнс Столтенберг.

Норвезький прем’єр мав відвідати острів, де сталася трагедія у суботу. Раніше там побував глава МЗС країни. Норвезьку стрілянину уже назвали найжахливішою трагедією такого роду у всьому світі.