За словами Валентини Стрелько, поняття "державна мова" в освітніх стандартах підміняють терміном "рідний", що відкриває можливості для просування російської мови в освітній простір.

"Державна мова - українська - не виділяється окремим розділом, а йде в розділі "мови та літератури", через кому з "мовами національних меншин"... Мабуть, щоб уникнути прописування головної мети і складових її вивчення", - зазначає Стрелько.

Читайте також: Свободівець звинувачує МОН у деукраїнізації української освіти

"Ми проаналізували підручники з української мови для початкових класів. Це в цілому 743 сторінки. На них - всього 27 тез або пропозицій, де згадуються слова, пов'язані з Україною. Лише двічі у вправах вжито термін українська мова: "Українська мова - державна мова України" та "Ми - українці. Мова наша - українська", - наводить вона результати дослідження.

Крім того, історія України входить до загального розділу "суспільствознавство", а термін "українська нація, український народ" замінюють терміном "населення України".

Читайте також: Табачника хочуть покарати за помилки в підручниках

"Зараз у початкових класах, які навчаються за старими стандартами, є предмет "Я і Україна". За новими стандартами через кілька років цього курсу в початковій школі не буде", - повідомила експерт.

У Міністерстві освіти і науки, натомість, не згодні з думкою про незадовільний стан патріотичного виховання в країні. Там захищаються заходами для патріотичного виховання молодого покоління - "Зірниця", "Молода гвардія", святкування перемоги у Великій Вітчизняній війні тощо.

До слова, міністр освіти і науки Дмитро Табачник запевняє, що кожного року підручники для державної скарбниці стають дешевшими, а темпи їхнього створення найвищі у Європі.