Про це пише видання DT.UA, яке має у своєму розпорядженні копію листа президента Росії Володимира Путіна президентові України Петрові Порошенку, в якому, як писали російські ЗМІ, нібито міститься "мирний план" президента РФ.

За інформацією “Дзеркала тижня”, Порошенко відкинув надіслану пропозицію, чим розгнівав Кремль.

Але ні сам президент, ні його прес-служба не визнали за необхідне оприлюднити зміст переданого Віктором Медведчуком путінського послання або прокоментувати його,
— пише Тетяна Силіна у своїй статті.

Насправді, ніякого "плану" там немає, а є одна-єдина пропозиція, щоб "обидві сторони - як українські силові структури, так і ополченці Донбасу ("ДНР" і "ЛНР") - вжили невідкладних заходів для припинення взаємних обстрілів, а також негайного відведення сторонами конфлікту засобів ураження калібром понад 100 мм на дальності, встановлені мінським Меморандумом від 19 вересня 2014 р.,виходячи з фактичного проходження лінії зіткнення згідно прикладеній карті". Путін також “великодушно” пообіцяв: "В свою чергу будемо готові спільно з ОБСЄ організувати контроль за здійсненням цих кроків".


До послання додається цікава карта - Схема відведення озброєння калібром понад 100 мм на південному-сході України". На ній штрих-пунктиром проведена лінія, загадково позначена, як "Лінія зіткнення сторін станом на 19 вересня 2014 р. і 13 січня 2015 р.".


По суті, Путін пропонує відійти від зафіксованої у Мінському меморандумі лінії і легітимізувати "фактичну", тобто сьогоднішню, що абсолютно не на користь України.

ZN.UA нанесла на карту населені пункти, вздовж яких мала проходити лінія розмежування згідно з мінським протоколом.


Порівняно з отриманою від Путіна картою "мінська" лінія проходить помітно західніше фактичної лінії розмежування від 19.09.2014. Деякі ділянки території, контрольовані на той час українськими силами, згідно з мінськими домовленостями, повинні перейти під контроль сепаратистів. Українська ж сторона в результаті "обміну" має отримати під свій контроль невелику ділянку в районі Дебальцеве — Попасна, захоплену бойовиками.

Читайте також: Якщо віддати Путіну Донбас, він піде далі, — екс-ФСБшник

На карті чітко видно, що Донецький аеропорт (ДАП) міститься на схід від узгодженої "мінської" лінії, тобто на території, яка має відійти сепаратистам.

Крім того, на зведеній карті видно, що Путін не має наміру повертатися до затвердженої в Мінську лінії, оскільки запропонована ним лінія розмежування розміщена ще більше на захід від "мінської". Понад те, за інформацією джерел видання, росіяни й сепаратисти взагалі категорично відмовляються від демаркації будь-яких ліній.

Нагадаємо, 5 вересня у Мінську під час зустрічі контактної групи з врегулювання ситуації в Україні, участь у якій взяли представники Києва, ОБСЄ, Росії та терористи, був узгоджений план мирного врегулювання і досягнута домовленість про припинення вогню.

20 вересня контактна група по Україні прийняла Мінський меморандум щодо здійснення режиму припинення вогню. Документ складається з дев'яти пунктів, які, зокрема, включають заборону на використання всіх видів озброєння, їхній відвід від лінії зіткнення на 15 км з кожного боку. Контроль за виконанням положень меморандуму покладено на ОБСЄ. Під документом свої підписи поставили офіційний представник ОБСЄ на Україні Хайді Тальявіні, екс-президент України Леонід Кучма, посол РФ у Києві Михайло Зурабов, та терористи з "ДНР" та "ЛНР" Олександр Захарченко та Ігор Плотницький.

23 січня 2015 року лідер терористичної "ДНР" Олександр Захарченко заявив про намір бойовиків розвинути наступ по всій території Донецької області.