Як повідомляє видання DT.ua, проблема в тому, що єдиний шлях, по якому сьогодні туркменський газ може потрапити в нашу країну, — російська газотранспортна система.

Росія не ратифікувала енергетичну хартію, відтак не зобов'язана полегшувати транзит енергоносіїв третіх країн через свою територію.

"Позиція Москви з питання транзиту туркменського газу робить малореалістичними плани Києва з доставки туркменського газу по суші. У всякому разі, у найближчі роки", - повідомляє видання DT.ua.

Україна сподівається на введення Транскаспійського газопроводу, який активно лобіює ЄС, щоб зменшити енергозалежність від Росії.

Ідея газопроводу полягає в тому, щоб прокласти трубу по дну Каспійського моря до Азербайджану, а звідти по газопроводу Баку-Тбілісі-Ерзерум газ надходитиме у Південну та Центральну Європу.

Україна сподівається на будівництво гілки від цього газопроводу до чорноморського узбережжя Грузії. А звідти зріджений газ по морю постачатиметься до України.

"Кожен етап проекту є критичним. І все ж є надії, що він буде реалізований. Ашгабат робить все, щоб ввести в експлуатацію альтернативні російському газопроводи і вирватися з транзитної залежності від Москви", - йдеться у матеріалі DT.ua.