Про це написала на своїй сторінці у Facebook провідний інфекціоніст України професор Ольга Голубовська. Раніше інфекціоністи повідомляли, що збудник ботулізму може міститься в продуктах домашнього виготовлення.
Зокрема, радили зменшити або уникати вживання в'яленої, копченої або слабо просоленої риби, ковбаси, шинки, м'ясних, рибних, овочевих та грибних консервах.
Читайте також: Спалах ботулізму в Україні: причини, симптоми і карта поширення
"У нас кілька нових випадків ботулізму, один з яких обумовлений вживанням рибної консерви промислового виробництва. Тому я змушена переглянути свої рекомендації щодо профілактики ботулізму. До того, що було написано раніше, необхідно додати або обмеження вживання консервованої продукції, купленої в магазинах і виробленої в промислових умовах, або цю продукцію необхідно піддати термічній обробці", – йдеться в повідомленні.
Голубовська наголосила, що сироватки проти ботулізму в регіонах України немає.
Читайте також: Чи безпечно зараз купувати в'ялену рибу: журналістське розслідування
Нагадаємо, у місті Новоукраїнка Кіровоградської області жертвою смертельної хвороби стала місцева мешканка. Всього від ботулізму в Україні протягом 2017 року померло 8 осіб.
Ботулізм в Україні: джерела та симптоми