Для порівняння, як зазначають в Українському клубі аграрного бізнесу, минулого року цей показник становив 13%. Це означає, що під час свят українці будуть обачніше витрачати кошти на харчові продукти, купувати, а отже і викидати, менше. Так, 77% опитаних планують витратити на новорічний стіл до 1000 гривень, але, незважаючи на менше різноманіття страв, традиційний для святкування Нового року салат "Олів’є" планують готувати 63% респондентів.

Дані дослідження відображають загальну ситуацію в споживчому середовищі. Купівельна спроможність наших співвітчизників і раніше не була надто високою, а наразі вона знову зазнала обмежень через економічну ситуацію в країні. Так, у листопаді інфляція продуктів харчування та безалкогольних напоїв склала 21% відносно аналогічного місяця 2013 року. В той же час, заробітна плата підвищилась лише на 7,6% в середньому по країні, що говорить про падіння доходів населення. Також, зважаючи на збільшення курсу іноземних валют, традиційні атрибути новорічного столу, імпортні фрукти також будуть користуватися меншою популярністю, адже їх вартість за останній рік збільшилася на 42-78%", – зазначив експерт аграрних ринків УКАБ Ігор Остапчук.

Зазначимо, інфляція в Україні з початку року перевищила 21%.