Причина зростання ціни:

Основні причини, за словами Васильченка, - у зростанні цін на зерно та борошно.

Натомість урядовці наперебій заявляють, що в резерві Аграрного фонду на сьогодні накопичено достатньо зерна, аби забезпечити потреби хлібопекарних підприємств усіх регіонів України.

Я під час виборчої кампанії декілька разів бував на заводах. Ми готові сьогодні підтримувати такі виробництва, для того, аби на соціальні сорти хліба ніякого підвищення не було, - заявив міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

Аналітики, в свою чергу, підтверджують: і зерна в держзапасах достатньо, і ціни на соціальний хліб у найближчому майбутньому змінювати не будуть. Однак, якщо перший чинник, за їхніми словами, справді є стабілізаційним, то другий - ручне регулювання цін на продукцію ринку тільки шкодить. Адже нині, за підрахунками експертів, до 60% пекарень працюють в “тіні”. І туди їх загнало саме держрегулювання.

Збитковість хлібопекарень:

За експертними оцінками, збиткові нині понад 70% українських пекарень. Аби повернути галузі рентабельність, ціни на хліб треба підвищити хоча б на 10-15%, вважають фахівці.

Закривається багато макаронних фабрик. За останні тижні в Україні закрили як мінімум 3 макаронні фабрики. Вони зупиняються, не витримуючи високих цін на борошно. Попит населення з макарон на картоплю. Тобто переходять на підніжні харчі: що зібрали, то й з’їли - повідомляє економічний експерт Ерік Найман.

Тим часом уряд цього тижня несподівано відмовився від своєї ж ідеї призупинити експорт пшениці. Про це повідомив перший заступник міністра агрополітики та продовольства Іван Бісюк. За його словами, на сьогодні в Міністерстві не бачать критичного стану з продовольчим зерном, а значить, це питання поки не на часі.

Нагадаємо, продовольча і сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй прогнозує зниження виробництва пшениці в Україні в поточному році на 47%. Тим часом як, наприклад, у США зафіксували зростання на 13,5%.